Welkom  op de website van de Rederijkers Zierikzee!

Voorstelling ‘Vuurdoop’ 2019

Synopsis

Voor deze nieuwste productie van de Rederijkers Zierikzee, stappen we ver terug in de tijd. Naar 1566. Of eigenlijk toch ook weer niet… Want wat we werkelijk zien, is de repetitie van een toneelgroep in 1974.

Het amateurgezelschap uit Zierikzee speelt een stuk over hekserij. Schijnprocessen en brandstapels waren aan de orde van de dag. Lievien Helwyzen is een door velen gewaardeerde genezeres, met haar kennis van kruiden en mengsels van moeder natuur. Maar als ze het waagt het nut van een duivelsuitdrijving in twijfel te trekken, keert de toorn van de kerk zich tegen haar.

De repetitie verloopt met horten en stoten. Sommige spelers zitten nog niet lekker in hun spel. De spanning neemt toe, omdat er na de zomervakantie nog slechts drie repetities te gaan zijn tot de première. Mandy, die Lievien speelt, barst zelfs in tranen uit. Ze ziet het niet meer zitten. Maar is het de druk van de première die opspeelt, of is er meer aan de hand?

Om daar achter te komen, gaan we achter de schermen en duiken we in het leven van diverse leden uit de toneelclub. Dat geeft een aardig doorkijkje van hoe het er in 1974 aan toe ging in het toenmalige zusterhuis van het Zweedse Rode Kruis Ziekenhuis. En wat is er toch allemaal aan de hand bij de finale van het WK-voetbal tussen Duitsland en Nederland in café De Banjaard? Sommige toneelspelers hebben helemaal niets met voetbal en richten zich ondertussen in de school verderop op de aanstaande bonte avond, met niemand minder dan Abba en de Film van Ome Willem. En tussen alle bedrijven door gaan de regisseur en zijn gezin gewoon op vakantie naar Frankrijk; een lange reis voor die tijd, zeker in een oer-Hollandse DAF…

Al met al in velerlei opzichten een hele beproeving. Maar wel één waarin bovenal de humor overheerst. En Lievien? Schopt zij het, met alles wat ze in zich heeft, toch nog tot de brandstapel? Of laat ze die vlammende finale liever aan iemand anders over?

Data uitvoeringen

De premiere van de voorstelling Vuurdoop vindt plaats woensdag 4 september 2019. Daarna zijn er voorstellingen op donderdag 5, vrijdag 6 en zaterdag 7 september 2019 en op woensdag 11, donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 september 2019. De aanvang van de voorstellingen is om 20.00 uur.

 

Bezoekersinformatie

De voorstellingen vinden plaats in en rond het clubgebouw van Scouting Zierikzee ‘Mr. Bakkergroep’, Van Veenlaan 1 4301 NN Zierikzee. Een korte scene van ongeveer een kwartier is buiten. De overige scenes vinden plaats in het scoutinggebouw en in een grote dichte tent op het terrein.

Parkeren kan in de Banninklaan. Verkeersregelaars zorgen er voor dat u hier komt. Parkeren in de bermen van de Van Veenlaan is uit oogpunt van veiligheid niet toegestaan.

 

Wij wensen u een prettige voorstelling.