UIT DE PZC VAN 27 JULI:

Fascinerend dat leven tóen, in Zierikzee

ZIERIKZEE – Ze kropen in de huid van kapers in 1709 en ontrafelden een dramatisch geheim in het Burgerweeshuis aan het einde van de negentiende eeuw. Voor hun nieuwe voorstelling ‘Als de wereld in brand staat’ duiken de Rederijkers Zierikzee precies een eeuw terug in de tijd. De Eerste Wereldoorlog was in volle gang toen een Engelse piloot per ongeluk bommen dropte op Zierikzee.

Er zijn nog legio spulletjes uit die tijd voor handen. Foto’s, huis-, tuin- en keukengerei, geschreven documenten en verhalen die je misschien nog nét aan je eigen grootouders hebt ontfutseld. ,,Het is fascinerend om je voor te stellen hoe het leven op Schouwen-Duiveland toen was. Ga je verder terug in de tijd dan wordt dat veel abstracter”, zegt Paula Schiettekatte.

Tekst: Esmé Soesman – foto: Dirk Jan Gjeltema

Schiettekatte is voorzitter van toneelgroep Rederijkers Zierikzee en – als speler – één van de slachtoffers van dat bombardement. Cornelia Leijdekkers kwam met haar man en pleegzoontje om het leven toen hun huis aan de Sint Domusstraat, in de nacht van 29 op 30 april 1917, door zo’n verdwaalde bom werd verwoest.

Foto’s van dat huis en andere Zierikzeese taferelen worden, afgedrukt op grote doeken, gebruikt als decor. Op opnieuw een bijzondere locatie, zo ongeveer het handelsmerk van de Rederijkers Zierikzee. In een verlaten boerenschuur aan ’s Heer Lauwendorp verrijst het militair hospitaal van dokter Van der Hoeven. Nederland is neutraal maar soldaten worden en masse getroffen door ‘borstlijden’. En er is meer loos in Zierikzee. Een grote stoet Belgische vluchtelingen zoekt een veilig heenkomen in de Zeeuwse stad.

De nieuwe voorstelling van Rederijkers Zierikzee ‘Als de wereld in brand staat’ gaat woensdag 6 september in première. De daarop volgende speeldata zijn donderdag 7 september tot en met zaterdag 9 september en woensdag 13 september tot en met zaterdag 16 september. Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Zie voor meer info en kaartverkoop: rederijkerszierikzee.nl.